Hond in een lab jas kijkend naar het scheikundige element van  Taurine

Alles over taurine voor honden

Taurine is een aminozuur dat een belangrijke rol speelt in de gezondheid van je hond. In tegenstelling tot veel andere aminozuren wordt taurine echter niet gebruikt om eiwitten op te bouwen. In plaats daarvan speelt het een rol in verschillende vitale processen, waaronder het behoud van een gezond hart, het gezichtsvermogen, het voortplantingssysteem en het immuunsysteem.


In dit artikel gaan we dieper in op het belang van taurine voor honden. We leggen uit waarom een tekort aan taurine verschillende gezondheidsproblemen kan veroorzaken en waarom bepaalde honden meer geneigd zijn om deze aandoening te ontwikkelen en hoe je dit kunt voorkomen.

Wat is taurine?


Taurine is een zwavelhoudend aminozuur dat in veelvoud voorkomt in dierlijke weefsels. Het is een uniek aminozuur, omdat taurine vrij in het lichaam voorkomt, terwijl de meeste aminozuren worden gebruikt om eiwitten op te bouwen.


Het wordt in de lever gesynthetiseerd uit twee andere aminozuren, methionine en cysteïne. Niet alle honden kunnen echter zelf voldoende taurine produceren, waardoor inname via voeding essentieel is, zeker voor bepaalde hondenrassen.

Taurine element

Afbeelding: Het taurine element

Wat doet taurine voor honden?


Taurine is een essentieel aminozuur dat een belangrijke rol speelt voor de algehele gezondheid en het welzijn van je hond. Taurine wordt voornamelijk gevonden in dierlijke weefsels en is essentieel voor verschillende lichaamsfuncties. Hier volgen enkele van de belangrijkste gezondheidsvoordelen van taurine voor honden. 

  • Cardiovasculaire gezondheid. Taurine speelt een belangrijke rol in het onderhouden van een gezonde hartfunctie. Het ondersteunt de cardiovasculaire gezondheid door het hartritme te stabiliseren en het beschermt tegen hartaandoeningen, waaronder gedilateerde cardiomyopathie (DCM). DCM is een veel voorkomende aandoening bij bepaalde hondenrassen, waarbij het hart vergroot raakt en het bloed niet efficiënt rond kan pompen.
  • Spierfunctie. Taurine is essentieel voor het goed functioneren van de skeletspieren. Het helpt de gezondheid en prestaties van de spieren te behouden, wat zeker van vitaal belang is voor actieve honden.
  • Ondersteuning van het zenuwstelsel. Het aminozuur speelt een belangrijke rol in het centrale zenuwstelsel. Het helpt bij de neurotransmissie en ondersteunt de algehele hersenfunctie, wat bijdraagt aan een betere cognitieve gezondheid.
  • Reproductieve gezondheid. Taurine is ook belangrijk voor de voortplanting en ondersteunt de dracht en de groei van pasgeborenen. Het draagt ook bij aan de ontwikkeling van de hersenen van puppy's. Taurine wordt in hoge concentraties aangetroffen in hondenmelk, wat het belang verduidelijkt voor de vroege ontwikkeling en overleving van het nageslacht. 
  • Osmoregulatie. Taurine helpt bij het reguleren van de vocht- en elektrolytenbalans in het lichaam, met name in het hart. Deze osmoregulerende functie is essentieel voor het behoud van cellulaire gezondheid en functies.
  • Antioxiderende eigenschappen. Taurine werkt als antioxidant en helpt cellen te beschermen tegen schade veroorzaakt door vrije radicalen. Deze beschermende rol is vooral belangrijk voor hartcellen.
  • Galzuurconjugatie. Het is betrokken bij de binding van galzuren, wat essentieel is voor de vertering en absorptie van vetten. Een efficiënte galzuurconjugatie zorgt voor goede opname van voedingsstoffen en een gezonde spijsvertering. 

De rol van taurine in al deze processen maakt duidelijk hoe belangrijk het is om te zorgen voor voldoende taurine in de voeding van je hond.

De functie van taurine voor honden afgebeeld in een infographic.

Waar zit taurine in?


Honden krijgen taurine voornamelijk binnen via hun voeding, omdat het aminozuur van nature aanwezig is in verschillende dierlijke voedingsmiddelen. Hoewel taurine kan worden aangemaakt in de lever, maken niet alle honden voldoende hoeveelheden aan. Hierdoor is het extra belangrijk ervoor te zorgen dat je hond taurine binnenkrijgt via voeding. Taurine vind je voornamelijk in hoogwaardige dierlijke voedingsmiddelen:

  • Spiervlees: Taurine komt in hoge concentraties voor in spiervlees van kip, kalkoen en rund. Vooral het donker vlees van gevogelte (poot, drumstick en dijen) is rijk aan taurine.
  • Organen: Organen zoals het hart en de lever zijn uitstekende bronnen van taurine. Deze dierlijke voedingsmiddelen zijn vaak rijker aan taurine dan spiervlees.
  • Zeevruchten: Vis en andere zeevruchten, zoals zalm, sardines, garnalen en mosselen, bevatten ook veel taurine. Zeevruchten kunnen daarom goed worden gebruikt als toevoeging aan het dieet van een hond om hun taurine-inname te verhogen.
Tabel met hoeveelheden taurine, methionine en cysteine in dierlijke voedingsmiddelen

Tabel 1. Zwavelhoudende aminozuren en taurine in voedselingrediënten van dierlijke oorsprong (g/kg DM).


Hoe komen honden op een vegetarisch dieet aan taurine?


Voor honden op een vegetarisch dieet is het een uitdaging om voldoende taurine binnen te krijgen, omdat taurine van nature niet aanwezig is in plantaardig voedsel. Er zijn echter manieren om ervoor te zorgen dat honden op een dergelijk dieet de taurine hoeveelheden binnenkrijgen die ze nodig hebben.

  • Suppletie: De meest effectieve manier om ervoor te zorgen dat honden op een vegetarisch dieet genoeg taurine binnenkrijgen, is via voedingssupplementen. Taurine supplementen zijn eenvoudig verkrijgbaar en kunnen worden toegevoegd aan vegetarisch hondenvoer om aan hun voedingsbehoeften te voldoen.
  • Geformuleerd voer: Kies vegetarisch hondenvoer dat speciaal is samengesteld met toegevoegde taurine. Veel commercieel vegetarisch of veganistisch hondenvoer is verrijkt met essentiële voedingsstoffen, waaronder taurine, om tekorten te voorkomen.
  • Zwavelhoudende aminozuren: Hoewel plantaardige eiwitten geen taurine bevatten, bevatten sommige ingrediënten hogere concentraties van zwavelhoudende aminozuren zoals methionine en cysteïne, die voorlopers zijn voor de synthese van taurine. Een dieet dat rijk is aan deze aminozuren kan het vermogen van een hond om taurine te synthetiseren ondersteunen. Voorbeelden van dergelijke plantaardige eiwitten zijn soja-eiwit, aardappeleiwit en bepaalde peulvruchten.
Tabel met hoeveelheden taurine, methionine en cysteine in plantaardige voedingsmiddelen

Tabel 2. Zwavelhoudende aminozuren en taurine in voedselingrediënten van plantaardige oorsprong (g/kg DM).


Voor honden op een vegetarisch dieet is het nodig om hun gezondheid en taurinegehalte regelmatig te controleren. Bezoek regelmatig de dierenarts om een bloedtest te laten doen. Zo kun je vroegtijdig ontdekken of je hond taurinetekort aan het ontwikkelen is en hier direct op inspelen. Vraag ook persoonlijk advies van een dierenarts of een hondendiëtist voor specifieke aanpassingen aan het dieet om ervoor te zorgen dat aan alle voedingsbehoeften wordt voldaan.

Factoren die de taurine-inname bij honden beïnvloeden


Hoewel taurinebronnen uit voeding cruciaal zijn voor het behoud van de gezondheid van je hond, zijn er verschillende factoren die de daadwerkelijke opname en beschikbaarheid van taurine uit voeding beïnvloeden. Deze factoren zijn onder andere het soort eiwitten, soort vezels en de mate van warmtebehandeling tijdens de voedselverwerking.


Bepaalde vezels en peptiden kunnen zich binden met galzuren in de dunne darm, waardoor ze niet beschikbaar zijn voor hergebruik. Dit proces kan leiden tot een verhoogd verlies van taurine via de ontlasting. Rijstzemelen zijn bijvoorbeeld betrokken bij het verlagen van taurinespiegels in plasma en volbloed bij zowel katten als honden. De vezels, vetten of eiwitten in rijstzemelen kunnen niet-opneembare complexen vormen met galzuren, waardoor ze worden uitgescheiden en de dagelijkse taurine-omzet afneemt.


De manier waarop voedsel wordt verwerkt kan ook de beschikbaarheid van taurine beïnvloeden. Hoge temperaturen tijdens de verwerking kunnen leiden tot de vorming van Maillard-producten (verbindingen die ontstaan door de reactie tussen aminozuren en reducerende suikers). Deze Maillard-producten zijn minder goed verteerbaar en kunnen een darmomgeving creëren die de groei van taurine-afbrekende bacteriën bevordert.

Hoeveel taurine heeft een hond nodig?


Het bepalen van een algemene taurinebehoefte voor honden is een uitdaging vanwege de variaties in levensfase, ras en individuele stofwisselingssnelheden. Als de voeding van een hond voldoende dierlijke eiwitten van hoge kwaliteit bevat, wordt over het algemeen aan de taurine behoefte voldaan.


Factoren die de taurinebehoefte beïnvloeden


Hoewel honden taurine kunnen aanmaken uit andere zwavelhoudende aminozuren, zijn er bepaalde factoren die ervoor zorgen dat extra inname van taurine via de voeding nodig is om aan hun behoeften te voldoen.

  • Ras-specifieke behoeften. Sommige hondenrassen zijn gevoeliger voor taurinetekort en gerelateerde gezondheidsproblemen, zoals gedilateerde cardiomyopathie (DCM). Deze rassen hebben vaak meer taurine nodig vanuit hun voeding.
  • Leeftijd en levensfase. Puppy's, vooral tijdens de groeifase en oudere honden kunnen een verhoogde taurinebehoefte hebben. Puppy's kunnen niet genoeg taurine aanmaken door een lagere enzymactiviteit, en oudere honden kunnen een verminderde synthese-efficiëntie hebben.
  • Samenstelling van het dieet. Het type en de kwaliteit van de voedingseiwitten en de aanwezigheid van zwavelhoudende aminozuren (methionine en cysteïne) hebben grote invloed op de taurinesynthese. Diëten met veel dierlijke eiwitten van hoge kwaliteit leveren over het algemeen voldoende taurine.

Door te zorgen voor een uitgebalanceerd dieet dat rijk is aan dierlijke eiwitten van hoge kwaliteit en indien nodig supplementatie te overwegen, kun je de gezondheid van je hond ondersteunen en aandoeningen door taurinetekort voorkomen.

Hoe weet je of je hond genoeg taurine krijgt?


De beste manier om ervoor te zorgen dat je hond voldoende taurine binnenkrijgt, is regelmatige controle door de dierenarts. Als je dierenarts een taurinetekort vermoedt, zal hij een bloedtest uitvoeren om de taurinewaarden te controleren.


Het meten van taurinegehaltes in volbloed en plasma is een betrouwbare methode om de taurinestatus te beoordelen. Dierenartsen kunnen deze tests uitvoeren om te bepalen of je hond een taurinetekort heeft en aanpassingen in het dieet of suppletie nodig heeft.


Hier zijn enkele tekenen die kunnen wijzen op een taurinetekort:

  • Gedilateerde cardiomyopathie (DCM). Een van de ernstigste aandoeningen die in verband wordt gebracht met een taurinetekort is DCM, waarbij de hartspier verzwakt en vergroot, wat leidt tot een slechte hartfunctie. Symptomen zijn onder andere lusteloosheid, zwakte, snelle en overmatige ademhaling, hoesten, buikpijn en flauwvallen.
  • Problemen met het gezichtsvermogen. Een tekort aan taurine kan leiden tot netvliesdegeneratie, wat zich kan uiten in slecht zien of blindheid.
  • Voortplantingsproblemen. Een laag taurinegehalte kan leiden tot mislukte voortplanting en verminderde melkproductie bij fokhonden.
  • Slechte spierfunctie. Zwakte of verminderde spierfunctie kan duiden op een taurinetekort, wat de mobiliteit en activiteitsniveaus van je hond kan beïnvloeden.
  • Spijsverteringsproblemen. Maldigestie en slechte absorptie van voedingsstoffen kunnen een teken zijn van onvoldoende taurine, wat de algehele gezondheid en het energieniveau van een hond beïnvloedt.
  • Verzwakking van het immuunsysteem. Een verzwakt immuunsysteem, wat leidt tot frequente infecties of traag herstel na ziekte, kan in verband worden gebracht met een taurinetekort.

Als je een van deze symptomen bij je hond opmerkt, ga dan naar een dierenarts voor een gezondheidscontrole en bloedtest.

Kan een hond ook teveel taurine krijgen?


Er zijn geen rapporten die aantonen dat er een risico is voor overvoeding met taurine. Taurine is een wateroplosbaar aminozuur en overtollige hoeveelheden die niet door het lichaam worden gebruikt, worden doorgaans uitgescheiden via de urine.


Supplementen en voedingsbronnen van taurine zijn veilig en er is geen bewijs dat hoge hoeveelheden een risico op toxiciteit vormen. Raadpleeg echter altijd een dierenarts voordat je belangrijke veranderingen aanbrengt in het dieet van je hond of supplementen toevoegt, om er zeker van te zijn dat aan hun specifieke behoeften wordt voldaan.

Taurinetekort belangrijke grondlegger voor ontwikkeling van DCM bij honden


Gedilateerde cardiomyopathie (DCM) is een ernstige en vaak levensbedreigende hartaandoening bij honden die wordt gekenmerkt door een vergroting en verzwakking van de hartspier. Dit leidt tot een verminderd vermogen van het hart om het bloed effectief rond te pompen, wat een reeks gezondheidsproblemen veroorzaakt, zoals verminderde inspanningstolerantie, hartritmestoornissen (onregelmatige hartslagen) en congestief hartfalen, waarbij vocht zich ophoopt in de longen of buik.


Taurine speelt een cruciale rol bij het gezond houden van het hart en het voorkomen van DCM bij honden. Taurine stabiliseert de celmembranen en reguleert het calciumgehalte in de hartspiercellen, wat zorgt voor een goede samentrekking en functie. Het werkt ook als antioxidant en beschermt hartcellen tegen oxidatieve stress en schade, wat kan leiden tot hartaandoeningen. Daarnaast helpt taurine de vocht- en elektrolytenbalans in de hartcellen te reguleren, wat essentieel is voor het behoud van een normale hartspierfunctie.


Welke hondenrassen zijn gevoelig voor DCM?


Bepaalde rassen zijn gevoeliger voor taurine-deficiënt DCM. Rassen met het hoogste risico op het ontwikkelen van DCM zijn:

  • Amerikaanse Cocker Spaniels
  • Newfoundlanders
  • Engelse Setters
  • Golden Retrievers
  • Labrador Retrievers
  • Sant Bernards

Deze rassen zijn over het algemeen vatbaarder voor het ontwikkelen van DCM. Maar niet alle honden van deze rassen hebben per se een hoog risico op het ontwikkelen van deze aandoening. Je kunt het DNA van je hond testen om na te gaan of je hond aanleg heeft voor deze aandoening.


Als je een hond hebt die vatbaarder is voor DCM, kun je deze ernstige aandoening mogelijk voorkomen door proactief maatregelen te nemen. Zorg ervoor dat je hond een hoogwaardig dieet krijgt met voldoende taurine en zijn voorlopers, methionine en cysteïne. Houd verder de symptomen in de gaten en plan regelmatig controles in bij je dierenarts om de gezondheid van het hart van je hond in de gaten te houden.

Hoe zorg je ervoor dat je hond voldoende taurine binnenkrijgt?


Zoals we in dit artikel hebben uitgelegd is voldoende taurine belangrijk voor de algehele gezondheid van een hond, maar zeker voor het behoud van de hart- en spierfunctie.


De meeste gerenommeerde commerciële merken hondenvoer zijn zo samengesteld dat ze voldoende taurine bevatten. Dit voer bevat vaak toegevoegde taurine, vooral voer voor rassen die gevoelig zijn voor het ontwikkelen van een taurinetekort. Controleer altijd het ingrediëntenlabel voor het taurinegehalte.


Als je er zeker van wilt zijn dat je hond de best mogelijke voeding krijgt, overweeg dan om te kiezen voor een hoogwaardige optie, zoals Wolfork hondenvoeding.

Natuurlijke taurine in Wolfork hondenvoeding


Wolfork hondenvoeding onderscheidt zich doordat taurine volledig uit natuurlijke ingrediënten wordt verkregen, voornamelijk uit rauw vlees. In alle recepturen zijn ook veelvuldig ingrediënten aanwezig die rijk zijn aan methionine en cysteïne, de voorlopers van taurine. Deze natuurlijke aanpak betekent dat het taurine gehalte in Wolfork hondenvoeding hoger ligt dan in typisch droogvoer, waardoor je hond meer taurine binnenkrijgt dan de minimaal vereiste hoeveelheid.


Al onze recepturen zijn geoptimaliseerd door voedingswetenschappers om het gehalte aan voedingsstoffen in balans te brengen. Deze zorgvuldige formulering betekent dat er geen risico is op overvoeding van zwavelhoudende aminozuren of taurine. Bovendien houdt ons voedingsadvies rekening met de behoeften van rassen die gevoelig zijn voor gedilateerde cardiomyopathie (DCM), zodat je zeker weet dat de voeding de hartgezondheid van je hond ondersteunt.

Dr. Tor Mikael Lassén

Dr. Tor Mikael Lassén

Mikael is een voedingswetenschapper uit Finland en houdt zich sinds 1994 full-time professioneel bezig met rauwe diervoeding.
Hij schrijft informatieve artikelen over hondenvoeding om baasjes te informeren over de invloed van voeding op het welzijn van hun huisdier.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.