DogRisk - Pet food research

Wetenschappelijk onderzoek over rauwe voeding vs brokken.

In bovenstaande video legt Dr. Anna Hielm-Björkman uit hoe DogRisk onderzoek heeft gedaan naar rauwe hondenvoeding vs brokken. Vervolgens laat zij je een verbluffend resultaat zien.

Voor vragen en advies kun je contact opnemen met ons voedingscentrum.

Voedingscentrum

Honden hebben de juiste voedingswaarden nodig voor een langer gezond leven. Om dit te bereiken werken we bij Wolfork met topspecialisten op het gebied van hondenvoeding.

 
Dr. Tor Mikael Lassen
Consulent voedingswetenschapper

Na zijn studie Biologie aan de Åbo Academie, heeft Mikael als voedingswetenschapper gewerkt aan het National Institute of Animal Science in Finland. Mikael behaalde zijn PhD Nutrition & Feed Quality aan de Royal Veterinary and Agricultural University in Kopenhagen. Sinds 1994 houdt Mikael zich professioneel full-time bezig met rauwe diervoeding.

 
Dr. Anna Hielm–Bjorkman
Assistant Professor, Senior Clinical Instructor

Anna werkt full-time op de afdeling Kleine Diergeneeskunde in het Universitair Dierziekenhuis. Dit ziekenhuis is onderdeel van de faculteit diergeneeskunde aan de universiteit van Helsinki in Finland. Anna geeft leiding aan DogRisk, een toonaangevend en onafhankelijk onderzoeksteam welke zich volledig richt op de voeding en gezondheid van honden.

Bekijk video
Dog Risk
onderzoek

DogRisk - Pet food research

Wetenschappelijk onderzoek over rauwe voeding vs brokken.

In bovenstaande video legt Dr. Anna Hielm-Björkman uit hoe DogRisk onderzoek heeft gedaan naar rauwe hondenvoeding vs brokken. Vervolgens laat zij je een verbluffend resultaat zien.

Voor vragen en advies kun je contact opnemen met ons voedingscentrum.

background image
background image

Waarom rauw?

icon
1. Versterkt immuunsysteem
Rauw vlees bevat van nature voedingsstoffen en ingrediënten die het immuunsysteem van een hond versterken, zoals vitamine A, D & E, zink en selenium. Merg en kraakbeen dragen op hun beurt bij aan het verminderen van ontstekingsaandoeningen en het bestrijden van infecties.
icon
2. Betere spijsvertering
Jouw trouwe viervoeter is van nature een carnivoor. De PH-waarde in de maag van een hond is dan ook van het niveau om botten en eiwitten uit rauw vlees af te kunnen breken. Rauwe voeding ondersteunt een gezonde microbiologie in de darmen die de spijsvertering bevordert en het immuunsysteem boost.
icon
3. Betere ontlasting
Sterk bewerkte hondenvoeding (droog & nat) bevat allerlei toevoegingen die absoluut geen voedingswaarde bieden, maar wel leiden tot veel en stinkende ontlasting. Rauwe hondenvoeding bevat voedingsstoffen in hun natuurlijke staat en wordt gemakkelijk en beter opgenomen. Dat resulteert in minder, stevigere, soepelere en minder stinkende ontlasting. Dus goed tegen constipatie!
icon
4. Gezondere huid
Volledig natuurlijk rauwe hondenvoeding is rijk aan omega 3 & 6 vetzuren. Deze vetzuren voeden de vacht- en beschermen de huid. Dit in tegenstelling tot sterk bewerkte voedingsmiddelen die kunnen leiden tot schimmelinfecties en huidirritaties. Met rauwe voeding zal een hond veel minder krabben en likken aan de huid of poten.
icon
5. Sterkere botten
Calcium, fosfor, glucosamine en chondroïtine dragen bij aan sterkere botten en gewrichten. Deze voedingsstoffen worden voornamelijk teruggevonden in rauwe botten. Botten zijn dan ook een essentieel onderdeel van het dieet.
icon
6. Vermindering allergieën
Sterk bewerkte hondenvoeding, zoals brokken, bevatten veel koolhydraten, verschillende soorten melen en synthetische toevoegingen. Deze kunnen allergieën en irritaties veroorzaken en de goede darmbacteriën aantasten. Rauwe voeding ondersteunt een gezonde darmflora en het verstrekt het immuunsysteem, dat cruciaal is bij het bestrijden van allergieën.
icon
7. Betere gewichtsbeheersing
Meer dan 50% van alle honden heeft overgewicht of obesitas en dit leidt tot een verhoogd risico op artritis, diabetes en kanker. Door de vele vulstoffen en lage voedingswaarde in brokken eet je hond vaak meer dan hij nodig heeft. Hoogwaardige rauwe hondenvoeding, gepersonaliseerd voor jouw hond, helpt om zwaarlijvigheid tegen te gaan en een gezond gewicht te behouden.
icon
8. Meer energie
Het verteringsstelsel van een hond is van nature ingericht om rauw vlees te eten. Alle goede voedingsstoffen leiden tot een gelukkigere en energiekere hond, omdat hij niet geïrriteerd raakt van te veel koolhydraten, synthetische voedingsstoffen, additieven en chemicaliën die in droge of ingeblikte voeding voorkomen.
icon
9. Betere mondhygiëne
Tandplak wordt voornamelijk veroorzaakt door de suikers uit koolhydraten (granen & rijst) in brokken. Al onze recepturen bestaan voor meer dan 88% uit vers vlees, aangevuld met natuurlijke vitaminen en mineralen vanuit groenten en fruit en bevat dus heel weinig koolhydraten. Hierdoor zal jouw hond schonere tanden, gezonder tandvlees en een frissere adem krijgen.
icon
10. Stabiele gemoedstoestand
Honden zijn erg gevoelig voor hun omgeving. Ze ruiken onze stress, geluk, verdriet en angst en nemen die gemoedstoestand over. Kauwen op rauwe voeding draagt bij aan het mentale welzijn, omdat een hond betrokken, nieuwsgierig en gestimuleerd wordt door de natuurlijke geur, smaak en textuur.

Kennisbank

Er is al veel onderzoek gedaan naar het effect van rauwe hondenvoeding op de gezondheid van honden. Hieronder staat een aantal wetenschappelijke artikelen die we graag met je delen.

25 augustus 2023

Beoordeling van het verband tussen aangevulde vetbronnen in de puppytijd en door de eigenaar gerapporteerde epilepsie op volwassen leeftijd bij Finse gezelschapshonden.

9 februari 2023

Het dieet van puppy’s en adolescenten kan impact hebben op de darmgezondheid naarmate honden ouder worden.

19 juli 2022

Consumptie van vers voedsel verhoogt de diversiteit van het microbioom en bevordert veranderingen in de bacteriesamenstelling op de huid van honden in vergelijking met droogvoer.

22 juni 2021

Het dieet van een puppy lijkt een significante factor te zijn in de ontwikkeling van allergieën en gerelateerde huidproblemen.

4 januari 2021

Een rauw dieet voor puppy’s jonger dan 6 maanden kan het risico op ontsteking gerelateerde darmaandoeningen (IBD) op latere leeftijd verlagen.

8 september 2020

Het dieet van een hond beïnvloedt de genexpressie van de huid bij zowel gezonde als atopische honden.

6 oktober 2019

Anorganisch arseengehalte in haar van Staffordshire Bull Terriers hoger met een op rijst gebaseerd dieet.

20 september 2019

Het effect van een rauw versus droog dieet op serum levels van biochemische, hematologische, bloedijzer-, B12- en folaatwaarden bij Staffordshire Bull Terriers.

11 juli 2019

Gezinnen die hun huisdieren rauwe voeding geven, beschouwen het dieet niet als een beduidende bron van infecties.

Fabels & Feiten

Fabel: Rauw vlees is gevaarlijk voor mijn hond

Fabel: Rauw vlees is gevaarlijk voor mijn hond

Feit: Rauw vlees is in principe niet gevaarlijk voor een hond. Het verteringstelsel van de hond is erop ingericht om rauw vlees te eten. Juist omdat de voeding rauw is, worden alle voedingsstoffen maximaal opgenomen in tegenstelling tot bij verhitte producten. Wij testen regelmatig op Salmonella en E. Coli en hanteren een streng voedselveiligheidsplan.

Fabel: Rauw vlees is gevaarlijk voor mij

Fabel: Rauw vlees is gevaarlijk voor mij

Feit: De meeste mensen komen dagelijks in contact met rauw vlees als ze hun eigen maaltijden klaarmaken. Als je op dezelfde manier omgaat met de Wolfork maaltijden als voor je eigen maaltijden, is rauw vlees dus niet gevaarlijk voor mensen. Was je handen zorgvuldig en maak alle gebruikte materialen goed schoon om besmetting te voorkomen. Daarbij is het goed om te weten dat Wolfork uitsluitend gebruik maakt van ingrediënten die uit slachthuizen komen waar dierlijke producten, geschikt voor menselijke consumptie, worden verwerkt.

Fabel: Honden worden agressief van het eten van rauw vlees

Fabel: Honden worden agressief van het eten van rauw vlees

Feit: Er zijn geen studies of (wetenschappelijk) bewijs die aantonen dat het gedrag van honden negatief beïnvloed wordt door het eten van rauw vlees. Sterker nog, wij zijn ervan overtuigd dat je hond meer in balans is en meer energie zal hebben wanneer hij rauwe voeding krijgt.

Fabel: Een hond krijgt sneller wormen als hij rauw vlees eet

Fabel: Een hond krijgt sneller wormen als hij rauw vlees eet

Feit: Een hond kan wormbesmetting oplopen door het eten van rauw vlees. Dit gebeurt echter alleen als de voeding niet wordt geïnspecteerd of niet op de juiste manier wordt behandeld of bereid. Rauwe hondenvoeding van geaccrediteerde bedrijven zoals Wolfork, zijn dus doorgaans niet direct gerelateerd aan een eventuele wormbesmetting.

Fabel: Het eten van botten is gevaarlijk voor honden

Fabel: Het eten van botten is gevaarlijk voor honden

Feit: Als botten verwarmd worden ontstaat er een verhoogde kans op versplintering en dit is inderdaad gevaarlijk voor honden. Echter, rauwe botten versplinteren niet en kunnen dus prima door honden worden geconsumeerd. Dit geldt ook voor puppy’s. Botten zijn een natuurlijke bron van calcium, fosfor, vitaminen, vetzuren en mineralen. Ze zijn hierdoor een essentieel onderdeel in het dieet van een hond.

Fabel: Puppy’s en volwassen honden kunnen hetzelfde rauwe voer eten

Fabel: Puppy’s en volwassen honden kunnen dezelfde rauwe voeding eten

Feit: Een hond wordt in een tot twee jaar tijd volwassen. Ze groeien in deze periode heel snel. Een groeiende pup heeft hierdoor andere voedingsbehoeften dan een volwassen hond. Wolfork biedt dan ook verschillende recepturen voor puppy’s en volwassen honden, zodat jouw hond in iedere levensfase de juiste voedingsstoffen binnenkrijgt.

Fabel: Het kost veel tijd om een hond een rauw dieet te voeren

Fabel: Het kost veel tijd om een hond een rauw dieet te voeren

Feit: Sommige mensen zijn zich bewust van de voordelen van een rauw dieet voor hun huisdier, maar worden tegengehouden door het idee dat het veel tijd kost om de hondenvoeding voor te bereiden. Dit is echter zonde, want het hoeft niet veel ingewikkelder te zijn dan het voeren van brokken of natvoer. Bij Wolfork proberen we het zo gebruiksvriendelijk mogelijk te maken om je hond een rauw dieet te voeren. Onze maaltijden worden bevroren aangeleverd en jij hoeft dus alleen maar dagelijks een portie te ontdooien. Zo simpel kan het zijn om je hond een rauw dieet te voeren.

Fabel: Moeilijke eters eten geen rauwe hondenvoeding

Fabel: Moeilijke eters eten geen rauwe hondenvoeding

Feit: Een hond ziet de wereld met zijn neus. Geur is dus ontzettend belangrijk voor een hond. Rauwe voeding heeft de pure geur van natuurlijke ingrediënten en bij de meeste honden roept dit dus juist nieuwsgierigheid en interesse op. Uit ervaring weten we dat moeilijke eters vaak enthousiaster zijn over rauwe voeding.

Fabel: Mijn hond is te oud om over te stappen op een rauw dieet

Fabel: Mijn hond is te oud om over te stappen op een rauw dieet

Feit: Een hond is nooit te oud om over te stappen op rauwe voeding. Oudere honden hebben juist baat bij goede voeding, omdat hun dieet extra moet ondersteunen in het bevorderen van mobiliteit, gewrichten, algehele gezondheid en de spijsvertering. Wolfork heeft speciale senior voeding die precies aansluit op de behoeften van oudere honden.

Fabel: Mijn hond is te jong voor rauw vlees

Fabel: Mijn hond is te jong voor rauw vlees

Feit: Zodra een puppy vast voedsel mag eten (vanaf 3 tot 4 weken oud), hebben ze baat bij rauwe hondenvoeding. Puppy’s en jonge honden hebben de juiste voedingsstoffen nodig om te kunnen groeien en ontwikkelen. Wolfork Puppy hondenvoeding is speciaal ontwikkeld om aan de voedingsbehoeften van jonge honden te voldoen.

Fabel: Alleen een geselecteerd aantal hondenrassen kan rauw vlees eten

Fabel: Alleen een geselecteerd aantal hondenrassen kan rauw vlees eten

Feit: Rauwe hondenvoeding kan worden afgestemd op alle soorten en maten honden. Ieder hondenras heeft baat bij een rauw dieet, omdat de voedingsstoffen in de puurste vorm aanwezig zijn.

Fabel: Dierenartsen raden rauwe hondenvoeding niet aan

Fabel: Dierenartsen raden rauwe hondenvoeding niet aan

Feit: Veel dierenartsen zijn bang dat wanneer mensen zelf rauwe vleesmaaltijden gaan samenstellen, de hond niet alle noodzakelijke voedingsstoffen binnenkrijgt. Hierdoor kunnen tekorten ontstaan die uiteindelijk tot problemen leiden. Wij begrijpen deze zorg en daarom is de hondenvoeding van Wolfork met zorg door voedingswetenschappers samengesteld. Zo weet je zeker dat je hond dagelijks alle benodigde voedingsstoffen binnenkrijgt.

Fabel: Calciumgebrek is een veelvoorkomend probleem bij honden die rauw voer eten

Fabel: Calciumgebrek is een veelvoorkomend probleem bij honden die rauwe voeding eten

Feit: Dit is alleen het geval als een hond puur rauw vlees eet. Alleen rauw vlees is geen complete maaltijd. In Wolfork maaltijden zit fijngemalen bot om aan de benodigde calciumbehoeften te voldoen.

Fabel: Brokken reinigen de tanden van honden

Fabel: Brokken reinigen de tanden van honden

Feit: Brokken zitten vol met onnodige koolhydraten en suikers die er juist voor zorgen dat er tandplak ontstaat en verder opbouwt. Rauwe voeding bevat vrijwel geen koolhydraten en suikers, waardoor er vrijwel geen tandplak wordt gevormd. Voorkomen is beter dan genezen!

Fabel: Honden hebben graan nodig

Fabel: Honden hebben graan nodig

Feit: Graan is een van de meest bekende allergenen voor honden. Honden hebben daarbij geen baat bij graan, omdat ze een lage behoefte aan koolhydraten hebben. Het spijsverteringskanaal van de hond is met name ontwikkeld om dierlijke eiwitten en vetten te verteren. Ze kunnen tot op enig niveau zetmeelhoudende voeding verteren, maar dit zou in geen geval het hoofdbestanddeel van het dieet moeten zijn.

Fabel: Rauw vlees bevat te veel calorieën voor gecastreerde honden

Fabel: Rauw vlees bevat te veel calorieën voor gecastreerde honden

Feit: De hormoonhuishouding van een hond verandert als hij of zij gecastreerd wordt. Ze hebben hierdoor minder energie nodig. Bij het opstellen van het voedingsadvies houden we er rekening mee of een hond al dan niet gecastreerd is. Je hond zal met Wolfork hondenvoeding dus geen overmatige hoeveelheid calorieën binnenkrijgen.

Veelgestelde vragen

Voor alle overige vragen, ga naar FAQ.