Steeds meer hondenbezitters ontdekken de voordelen van rauwe voeding, maar overstappen op een volledig rauw dieet is niet altijd haalbaar. Of het nu gaat om de kosten, de vriezerruimte of gemak, exclusief rauw voeren is niet voor iedereen weggelegd. Gelukkig is er een middenweg: mixed feeding.
Mixed feeding betekent dat je zowel rauwe voeding als brokken voert. Het is een goede manier om je hond de gezondheidsvoordelen van rauwe voeding te geven en toch het gemak van droogvoer te behouden. Hoewel het eenvoudig klink, zijn er een aantal belangrijke punten om rekening mee te houden om ervoor te zorgen dat je hond alles krijgt wat hij nodig heeft om gezond te blijven.
In dit artikel leggen we uit waarom je zou kunnen kiezen voor mixed feeding, hoe je het op de juiste manier aanpakt, en waar je op moet letten bij het kiezen van brokken die goed samengaan met rauwe voeding. Ook krijg je praktische tips voor een voedingsplan en vertellen we hoe je de juiste balans vindt tussen rauwe voeding en brokken.
Waarom kiezen voor mixed feeding voor je hond?
Een rauw dieet is de meest natuurlijke en gezonde manier om je hond te voeden. Van pup tot senior ondersteunt rauwe voeding een gezonde spijsvertering. Daarbij zorgt het voor een glanzendere vacht, wordt het immuunsysteem versterkt en helpt het bij het behouden van een gezonde, sterke spieren. Bovendien levert het essentiële voedingsstoffen in hun meest opneembare vorm, wat betekent dat je hond deze efficiënter kan benutten.
Een volledig rauw dieet is echter niet altijd praktisch. Kosten, beperkte ruimte in de vriezer, tijdgebrek en gemak kunnen allemaal redenen zijn waarom het lastig is om je hond volledig rauw te voeren. In zulke gevallen is het combineren van rauwe voeding met hoogwaardige brokken een goed alternatief. Zelfs wanneer je maar een deel van de tijd rauw voert, profiteert je hond al van een betere spijsvertering, verbeterde opname van voedingsstoffen en een gezondere darmflora.
Spijsverteringsproblemen met mixed feeding
Er is veel onjuiste informatie over het combineren van rauwe voeding met brokken. Zo worden er beweringen gedaan dat het de spijsvertering verstoort of de zuurgraad van de maag verandert. Wetenschappelijk bewijs toont echter aan dat de pH-waarde van de maag van een hond stabiel blijft, ongeacht het dieet. Of een hond nu rauwe voeding, brokken, of een combinatie van beide eet, de maag behoudt de zuurtegraad die nodig is om de voeding effectief af te breken.
Hoewel de pH-waarde van de maag niet wordt beïnvloed, heeft het dieet wel een aanzienlijke invloed op de darmflora. Dit is de bacteriegemeenschap in de darmen die een belangrijke rol speelt in de spijsvertering, de opname van voedingsstoffen en de algehele gezondheid.
Wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat diëten die rijk zijn aan zetmeel en bewerkte koolhydraten (zoals in veel brokkenformules het geval is) de groei bevorderen van bacteriën die verband houden met ontstekingen en spijsverteringsproblemen. Daarentegen ondersteunt rauwe voeding een gezonder microbioom in de darmen, door de groei van gunstige bacteriën te bevorderen die de spijsvertering helpen en het immuunsysteem versterken.
Door rauwe voeding op te nemen in het dieet van je hond, zelfs naast brokken, help je de darmflora beter in balans te houden. Dit kan leiden tot een betere spijsvertering, stevigere ontlasting en een betere opname van voedingsstoffen. De kwaliteit van de brokken die je kiest, is echter belangrijk om de voordelen van mixed feeding tot uiting te laten komen.
Welke brokken kun je het beste combineren met rauw?
Niet alle brokken zijn gelijk, en bij het combineren met rauwe voeding is het kiezen van de juiste brok essentieel. De nutritionele samenstelling van brokken kan de voordelen van rauwe voeding zowel aanvullen als tegenwerken. Hier lees je waar je op moet letten bij het kiezen van brokken om maximaal voordeel te halen uit mixed feeding.
Rijk aan dierlijke eiwitten
Eiwit is de belangrijkste voedingsstof in de voeding van je hond. Het levert essentiële aminozuren die nodig zijn voor het behoud van spiermassa, een goed werkend immuunsysteem en de algehele gezondheid. Veel commerciële brokken bevatten een mix van dierlijke en plantaardige eiwitten. Dierlijke eiwitten hebben vetten als ander hoofdingrediënt, dat belangrijk is voor de gezondheid van gewrichten, huid en vacht. Plantaardige eiwitten (zoals erwteneiwit) hebben daarentegen zetmeel als ander hoofdingrediënt, die een stuk minder nuttig zijn. De enige uitzondering hierop is aardappeleiwit. Brokken met dierlijke eiwitten in combinatie met aardappeleiwit zijn dus ook een goede keuze.
Rauwe voeding ondersteunt de gunstige darmbacteriën. Overmatig zetmeel uit plantaardige eiwitten, bevordert echter de groei van schadelijke bacteriën, wat het immuunsysteem kan aantasten. Omdat fabrikanten van diervoeding niet altijd verplicht zijn om het zetmeelgehalte bekend te maken, is een praktische richtlijn dat brokken met minimaal 30% eiwit afkomstig van hoogwaardige dierlijke bronnen, doorgaans een acceptabel zetmeelgehalte hebben.
Controleer de ingrediëntenlijst om er zeker van te zijn dat het dierlijke eiwitgehalte hoog is. De eerste ingrediënten moeten vers of gedehydrateerd vlees of vis zijn, maar geen vage termen als “dierlijke derivaten” of “vleesmeel”. Vleesmeel, beendermeel en verenmeel zijn vaak eiwitbronnen van lagere kwaliteit en missen de voedingswaarde van verse ingrediënten. Idealiter bevat de brok uitsluitend vers of gedroogd vlees en vis als primaire eiwitbron.
Laag in koolhydraten
Honden gedijen het best op een dieet dat rijk is aan dierlijke eiwitten en vetten, met zo min mogelijk koolhydraten. Hoewel honden in staat zijn om koolhydraten te verteren, hebben ze deze niet nodig als essentiële voedingsstof. Veel brokken bevatten echter een hoog percentage koolhydraten, vaak als kosteneffectief vulmiddel. Een teveel aan koolhydraten kan leiden tot bloedsuikerpieken, gewichtstoename en een verstoorde balans in de darmflora.
Als vuistregel geldt dat brokken met ten minste 30% hoogwaardige dierlijke eiwitten, doorgaans geen overmatige hoeveelheden koolhydraten bevatten. Kies bij voorkeur voor een brok met een zo laag mogelijk koolhydraatgehalte, zodat het grootste deel van de voedingswaarde afkomstig is van dierlijke eiwitten en vetten van hoge kwaliteit, in plaats van plantaardige vulmiddelen.
Gezonde vetten en oliën
Vet is een essentiële voedingsstof die energie levert en bijdraagt aan de gezondheid van gewrichten, huid en vacht. Maar het soort vet dat in brokken wordt gebruikt, maakt een groot verschil. Sommige plantaardige oliën, zoals zonnebloemolie en raapzaadolie, bevatten hoge gehaltes aan omega-6 vetzuren. Wanneer deze niet in balans zijn met omega-3 vetzuren, kunnen ze ontstekingen in het lichaam bevorderen.
Bovendien moeten omega-3 vetzuren uit plantaardige oliën eerst door het lichaam van je hond worden omgezet om bruikbaar te zijn. Dit proces is niet efficiënt, waardoor uiteindelijk maar een klein deel van de omega-3 vetzuren daadwerkelijk wordt benut. Visolie, vooral uit wild gevangen vis, bevat daarentegen direct bruikbare omega-3 vetzuren die het lichaam zonder moeite opneemt en gebruikt.
Voor de beste resultaten kies je brokken met vetten van dierlijke oorsprong, zoals visolie of vet van gevogelte, in plaats van plantaardige oliën. Deze dierlijke vetten zorgen voor een natuurlijker evenwicht van omega-6 en direct bruikbare omega-3 vetzuren, wat bijdraagt aan een gezonde huid, glanzende vacht en soepele gewrichten.
Bereidingsproces
De manier waarop brokken worden verwerkt heeft grote invloed op de voedingswaarde. De meeste traditionele brokken worden gemaakt via extrusie. Dit is een productieproces waarbij de ingrediënten onder hoge temperatuur en druk worden bereid. Dit maakt het product lang houdbaar, maar hierdoor gaat ook een groot deel van de natuurlijke vitamines, mineralen en enzymen verloren, waardoor de algehele voedingswaarde afneemt.
Een beter alternatief zijn koudgeperste brokken, die bij veel lagere temperaturen worden verwerkt. Hierdoor blijven meer voedingsstoffen en bioactieve bestanddelen behouden, waardoor ze beter aansluiten bij rauwe voeding. Als je brokken kiest om te combineren met rauwe voeding, ga dan op zoek naar merken die zachtere bereidingsmethoden gebruiken om zoveel mogelijk natuurlijke voedingsstoffen te behouden.
De kwaliteit van de brokken wordt echter vooral bepaald door een hoog percentage dierlijk eiwit en een laag gehalte aan zetmeel en suiker (verteerbare koolhydraten). Dus niet zozeer door het feit of de brokken koudgeperst of geëxtrudeerd zijn. Hoewel de keuze voor een minder bewerkte brok gunstig kan zijn, mag dit nooit ten koste gaan van de keuze voor een brok met de juiste balans in macronutriënten.
Complete voeding
Bij mixed feeding is het heel belangrijk dat zowel het rauwe voer als de brokken een volledig en uitgebalanceerd voedingsprofiel bieden. Als een van de twee essentiële voedingsstoffen mist, kan je hond op den duur tekorten ontwikkelen.
Complete voeding bevat de juiste balans van eiwitten, vetten, vitaminen en mineralen die nodig zijn om de algehele gezondheid te ondersteunen. Controleer bij het kiezen van voeding dus altijd of het gelabeld is als compleet, en niet als ‘aanvullend’ of ‘supplementair’. Aanvullende of supplementaire voeding is niet bedoeld als enige voedingsbron en kunnen vitale voedingsstoffen missen.
Door ervoor te zorgen dat zowel het rauwe als het droge deel van het dieet compleet is, draag je bij aan de langdurige gezondheid en het welzijn van je hond.
Andere factoren om te overwegen
Heb je een aantal brokken gevonden die aan de belangrijkste criteria voldoen? Dan zijn er nog een aantal aanvullende factoren die je kunnen helpen om de beste keuze te maken.
Let op de kwaliteit van de ingrediënten. Brokken die zijn samengesteld uit natuurlijke, minimaal bewerkte ingrediënten verdienen de voorkeur over varianten die afhankelijk zijn van synthetische toevoegingen, kunstmatige conserveermiddelen en sterk bewerkte grondstoffen. Natuurlijke ingrediënten zijn niet alleen beter verteerbaar, maar behouden ook meer van hun oorspronkelijke voedingsstoffen, wat bijdraagt aan de algehele gezondheid en het welzijn van je hond.
Overweeg daarnaast om brokken te kiezen die lokaal zijn geproduceerd en voldoen aan strenge Europese normen voor diervoeding. Nederlandse en Europese regelgeving zorgen vaak voor een hogere kwaliteitscontrole en transparantie van ingrediënten.
Door te focussen op een hoog gehalte aan dierlijke eiwitten, weinig koolhydraten en gezonde vetten en oliën, kun je een brok kiezen die perfect samenwerkt met rauwe voeding. Zo profiteert je hond van het beste van beide werelden.
Voedingsschema voor mixed feeding
Wanneer je rauwe voeding toevoegt aan het dieet van je hond, zijn consistentie en balans van groot belang. Het doel is om de voordelen van rauwe voeding te benutten, terwijl je een praktisch voerschema aanhoudt dat past bij zowel jouw leven als dat van je hond.
Hoeveel rauwe voeding moet je geven?
Om echt effect te merken van rauwe voeding, is het belangrijk dat minimaal 30% tot 50% van het dieet uit rauwe voeding bestaat. Zo krijgt je hond regelmatig verse, natuurlijke voedingsstoffen binnen die de spijsvertering ondersteunen. Hoe groter het aandeel rauw, hoe sterker het effect op darmgezondheid, opname van voedingsstoffen en de algehele vitaliteit.
Kun je brokken en rauw in dezelfde maaltijd geven
Hoewel je brokken en rauw technisch gezien in één maaltijd kunt combineren, is het doorgaans beter om ze als aparte maaltijden te voeren. Rauwe voeding wordt namelijk sneller en efficiënter verteerd, terwijl brokken meer tijd nodig hebben om af te breken. Het gelijktijdig voeren van beide kan bij sommige honden zorgen voor maagklachten of ongemak.
Wanneer geef je rauw en wanneer brok?
Er is geen standaard aanpak als het gaat om timing, maar je kunt het beste rekening houden met de behoeften van je hond en je eigen routine. De meeste mensen hebben 's avonds meer tijd, waardoor het makkelijker is om aan het einde van de dag de rauwe voeding te bereiden en te voeren. Als je echter een hele actieve hond hebt, zoals een jagend of werkend ras, kan het voordeliger zijn om 's ochtends rauw te voeren. Rauwe voeding levert namelijk een natuurlijkere energiebron, zonder onnodige vulstoffen.
Hoe vaak moet je rauw voeren
Om blijvend te profiteren van de voordelen van rauwe voeding, is het belangrijk om minstens vijf dagen per week rauw te voeren. Zo blijft het spijsverteringsstelsel gewend aan het efficiënt verwerken van rauwe ingrediënten. Inconsistente of incidentele rauwe voeding kan het effect verminderen, omdat de darmflora juist floreert bij regelmaat.
Consequentie is de standaard
Welke structuur je ook kiest bij mixed feeding: het moet consistent zijn. Vermijd frequente veranderingen in het voedingspatroon, want honden gedijen het best bij een stabiele routine. Een duidelijk en voorspelbaar voedingsschema ondersteunt niet alleen de spijsvertering, maar ook de opname van voedingsstoffen en het algemene welzijn.
Hoe balanceer je rauwe voeding en brokken
De juiste balans tussen rauwe voeding en brokken hangt af van de dagelijkse caloriebehoefte van je hond en de verhouding tussen rauwe voeding en brokken die je kiest. Elke hond is anders en factoren zoals ras, leeftijd, gewicht, activiteitenniveau en stofwisseling spelen een rol bij het bepalen van de juiste hoeveelheid voeding. Om zeker te weten dat je hond de juiste hoeveelheid calorieën binnenkrijgt, kun je ons gratis voedingsadvies aanvragen. Aan de hand van een korte vragenlijst ontvang je voedingsadvies op maat, afgestemd op de specifieke behoeften van jouw hond.
De juiste hoeveelheid rauw en brokken berekenen
Zodra je weet hoeveel calorieën je hond per dag nodig heeft, kun je deze verdelen op basis van de gekozen verhouding tussen rauwe voeding en brok.
Neem bijvoorbeeld een hond die 500 kilocalorieën per dag nodig heeft:
Voor een verhouding van 60% rauw en 40% brok geldt dan:
- 60% van 500 kcal = 300 kcal uit rauwe voeding
- 40% van 500 kcal = 200 kcal uit brokken
Om te bepalen hoeveel gram je van elke soort voeding moet geven, kijk je naar het aantal kilocalorieën per kilogram op de verpakking van zowel de rauwe voeding als de brok. Zo kun je nauwkeurig de juiste dagelijkse portiegroottes afmeten.
Wolfork rauwe hondenvoeding
Wolfork rauwe hondenvoeding is eenvoudig te combineren met andere voeding, waardoor het een uitstekende keuze is voor mixed feeding. Onze bevroren burgers zijn handig geportioneerd, zodat je alleen hoeft te ontdooien wat je nodig hebt. Of je nu dagelijks rauw voert of slechts een aantal keren per week, Wolfork maakt het eenvoudig om verse, natuurlijke ingrediënten toe te voegen aan het dieet van je hond.
Onze recepten zijn zorgvuldig samengesteld door experts in hondenvoeding, met 100% natuurlijke, hele ingrediënten, zonder kunstmatige toevoegingen of synthetische vitamines. Wij geloven in het behoud van pure en onbewerkte voeding, zodat je hond alle benodigde voedingsstoffen haalt uit hoogwaardige vleessoorten, groenten, fruit en visolie van wild gevangen vis.
Als je mixed feeding overweegt, is Wolfork rauwe voeding een praktische en voedzame optie. Bezoek onze online winkel voor meer informatie en om de juiste receptuur voor jouw hond te vinden.