Puppy eet vers vlees

Kunnen puppy’s vers vlees eten?

Ja, puppy's kunnen rauw voer eten. Sterker nog, rauwe voeding wordt juist beschouwd als de betere optie ten opzichte van brokken of ander sterk bewerkt voer.

Een vers vlees dieet voor puppy’s levert voedingsstoffen die de gezondheid van neus tot staart bevorderen en ondersteunen. Denk aan de ooggezondheid en hersenfunctie tot een gezonde spijsvertering, een goede spierontwikkeling en een gezonde huid en vacht. De aminozuren uit rauw vlees zorgen ervoor dat je pup zijn gezondste en gelukkigste leven kan leiden.

In dit artikel bespreken we nog meer voordelen van vers vlees voor puppy’s en hoe je je puppy op een rauw dieet kunt overzetten. We vertellen je ook hoe veel vers vlees je puppy dagelijks nodig heeft, hoe vaak je pup moet eten en wanneer het tijd is om over te schakelen op adult voeding.

Voordelen van vers vlees voor puppy’s 

Bij Wolfork geloven we dat rauwe voeding de gezondste en meest natuurlijke optie is voor het voeden van puppy's – en overigens voor honden van alle leeftijden. Rauwe voeding is immers hoe de natuur het heeft bedoeld. 

De voedingsstoffen in rauw vlees – zoals eiwitten, taurine, aminozuren en vitaminen en mineralen – ondersteunen de algehele gezondheid en groei van je puppy. En met vers fruit en groenten voeg je de nodige vitaminen, antioxidanten en oplosbare vezels toe. 

Vooral voor puppy's biedt een vers vlees dieet veel toegevoegde waarde. De voedingswaarde van rauw vlees is hoger, omdat het voedingsstoffen en enzymen behoudt die tijdens het bewerkingsproces van brokken verloren gaan. Doordat rauwe voeding makkelijk te verteren is, krijgen ze daadwerkelijk alle voedingsstoffen binnen die ze nodig hebben. 

Wetenschappelijk onderzoek toont ook aan dat het voeren van rauwe voeding aan puppy's het risico op ontstekingsgerelateerde darmziekten (IBD) op latere leeftijd kan verlagen

Andere voordelen van vers vlees voor puppy's zijn:

  • Versterkt immuunsysteem. Rauw vlees bevat van nature voedingsstoffen en ingrediënten die het immuunsysteem versterken, zoals vitamine A, D en E, Zink en Selenium.
  • Betere spijsvertering: Puppy's verteren rauwe voeding vaak makkelijker en het ondersteunt een gezonde microbiologie.
  • Gezondere huid en vacht: De natuurlijke vetten en oliën in rauwe voeding kunnen bijdragen aan een glanzendere vacht en gezondere huid.
  • Betere mondhygiëne: Tandplak wordt voornamelijk veroorzaakt door de suikers uit koolhydraten. In een rauw dieet zitten weinig koolhydraten, waardoor je hond schone tanden en een gezond tandvlees behoudt.
  • Betere ontlasting: Puppy's verteren rauwe voeding vaak makkelijker, waardoor ze de voedingsstoffen beter opnemen. Dit resulteert in kleinere, compactere en minder stinkende ontlasting.
  • Vermindering allergieën: Complete en uitgebalanceerde rauwe voeding, zoals Wolfork, is vrij van vulstoffen en kunstmatige ingrediënten, waardoor de kans op het ontwikkelen van allergieën kleiner is.
Visueel overzicht van de voordelen van vers vlees voor puppy

Wanneer kan ik beginnen met het geven van vers vlees aan mijn puppy?

Tot 4 weken oud mogen puppy’s alleen moedermelk krijgen. Indien nodig kan dit aangevuld worden met speciale puppy melk. Hun verteringsstelsel is nog niet voldoende ontwikkeld om vaste voeding te verteren en de moedermelk voorziet hen van al hun voedingsbehoeften om ze te helpen een sterk immuunsysteem te ontwikkelen. Het bevat alle eiwitten, koolhydraten, vitaminen en mineralen die een pasgeboren pup nodig heeft.

Met ongeveer vier weken beginnen puppy's hun eerste tandjes te krijgen. Dit is het moment dat je kunt beginnen met spenen. De belangrijkste voedingsstoffen zullen nog steeds vanuit de moedermelk komen, maar je kunt vanaf dit moment beginnen met de introductie van vast voedsel.

Op de leeftijd van vier weken is het spijsverteringsstelsel van een pup nog onvolgroeid, dus probeer slechts één vaste maaltijd per dag te introduceren. Je zult merken dat puppy's vooral het vocht opzuigen, maar geleidelijk aan meer gaan eten.

Naarmate de puppy's groeien, zal er meer vast voedsel nodig zijn. Als ze zes weken oud zijn, hebben ze 5 maaltijden per dag nodig, om het grootste deel van hun voedingsstoffen uit het vaste voedsel te halen. De behoefte om bij hun moeder te zogen zal hierdoor afnemen, waardoor de melkproductie geleidelijk zal opdrogen.

Rond de leeftijd van zeven of acht weken moet een puppy volledig zijn overgeschakeld op vast voedsel. De maaltijdfrequentie kan nu ook worden teruggebracht tot 4 keer per dag.

Speenfases van een puppy

Tabel 1. Speenfases van een puppy


Het is heel belangrijk om complete en uitgebalanceerde voeding te geven die speciaal is samengesteld voor puppy's. Zo krijgen ze alle voedingsstoffen die ze nodig hebben voor hun ontwikkelingsfase.

Overschakelen van brokken naar rauwe voeding

Als je puppy thuiskomt van een fokker die de puppy met brokken heeft gespeend, is het belangrijk om langzaam over te stappen op rauwe voeding.

De verhuizing naar een andere omgeving, zonder moeder of nestgenootjes, kan stressvol zijn. Geef je puppy dus eerst de tijd om te wennen aan de nieuwe omgeving. We raden je aan om je puppy de eerste week het voer te geven dat hij gewend is.

Zodra je puppy zich prettig voelt in huis, kun je geleidelijk vers vlees voeding introduceren. Begin door 25% van het huidige voer te vervangen door rauwe voeding. Over de periode van een aantal dagen kun je de hoeveelheid vers vlees langzaam opvoeren, totdat je puppy 100% rauw eet.

Bij de overgang is het belangrijk dat je puppy nog steeds elke dag een complete en uitgebalanceerde maaltijd krijgt. De energie-efficiëntie van rauwe voeding is echter anders dan die van bewerkt voer. Zo zijn er aanwijzingen dat rauwe eiwitten makkelijker te verteren zijn voor honden. Ook zitten er in vers vlees voedingsstoffen die niet in brokken voorkomen, omdat ze verloren gaan tijdens het verhittingsproces. Het is dus belangrijk om de dagelijkse energiebehoefte van je puppy voor beide soorten voer te berekenen.


Voorbeeld: 

  • Volgens de verpakking van de brokken heeft je puppy 200 gram per dag nodig.
  • Volgens de verpakking van de rauwe voeding heeft je puppy 100 gram per dag nodig.

Voor de eerste dag betekent dit dat 25% van de brokken wordt vervangen door 25% van de rauwe voeding.

  • Je geeft je puppy dus 25% van 200 gram (= 50 gram) minder brokjes.
  • Je vervangt de brokken door 25% van 100 gram (= 25 gram) rauw voer.


Het is belangrijk om geleidelijk over te stappen, omdat bewerkt voer meer koolhydraten bevat, wat resulteert in een ander microbioom. Het microbioom heeft tijd nodig om te veranderen en de rauwe voeding goed te kunnen verwerken. In het begin kan dit losse ontlasting veroorzaken, maar dit zal snel weer veranderen.

Je kunt onderstaand schema gebruiken om je puppy langzaam van brokken over te zetten op rauwe voeding. Houd de ontlasting van je puppy in de gaten. Als het wat dun is, geef je je pup een paar dagen dezelfde verhouding tot de ontlasting verbetert. Vanaf dan kun je de verhouding rauw vlees weer wat ophogen.

Overstappen van bewerkt voer op Wolfork hondenvoeding in 4 dagen

Belangrijke voedingsstoffen voor puppy's

Puppy's hebben voeding nodig die dagelijks alle essentiële voedingsstoffen levert. Op deze manier kunnen hun bewegingsapparaat, spieren en vitale organen goed ontwikkelen.

Tijdens de groeifase hebben puppy's vooral veel eiwitten, vetten en energie nodig. Hieronder belichten we enkele van de belangrijkste voedingsstoffen voor puppy's:

  • Eiwitten. Eiwitten ondersteunen de groei, omdat ze bouwstenen zijn voor de ontwikkeling van spieren, weefsels en organen. Eiwitten helpen ook bij de productie van antilichamen, enzymen en hormonen, die allemaal essentieel zijn voor een sterk immuunsysteem.
  • Aminozuren. Aminozuren zorgen voor gezonde ogen en hersenfunctie. Daarbij ondersteunen ze een gezonde spijsvertering en een gezonde huid en vacht.
  • Calcium. Calcium is nodig voor de ontwikkeling van botten en tanden. Het moet zorgvuldig uitgebalanceerd worden, omdat te weinig calcium kan leiden tot zwakke botten en te veel calcium kan resulteren in skeletafwijkingen.
  • Omega-3 vetzuren. Voeding voor puppy's moet de meervoudig onverzadigde omega-3 vetzuren met lange keten bevatten, zoals eicosapentaeenzuur (EPA) en docosahexaeenzuur (DHA). Deze zorgen voor de normale ontwikkeling en functie van cellen, weefsels, spieren en zenuwen.
  • Koolhydraten. Koolhydraten, afkomstig uit fruit en groenten, zijn brandstof voor puppy’s om ze energie te geven om te spelen en te ontdekken.

Hoeveel rauw voer moet ik mijn puppy geven?

De dagelijkse hoeveelheid voeding die een puppy nodig heeft, varieert tussen de 4% en 10% van het lichaamsgewicht. Hoe jonger je puppy, hoe hoger het percentage.

Onderstaande tabel kan worden gebruikt om de dagelijkse hoeveelheid puppyvoer in grammen te bepalen. De getoonde hoeveelheden zijn gebaseerd op het gewicht en de leeftijd van je puppy. Weeg je puppy wekelijks voor nauwkeurige resultaten.

Opmerking: Deze hoeveelheden zijn slechts richtlijnen. Voor een nauwkeurige hoeveelheid voer je de leeftijd en het gewicht van je puppy in onze voedingscalculator in.

Dagelijkse hoeveelheid voer voor een puppy als percentage van het lichaamsgewicht.

Tabel 2. Bereken de dagelijks benodigde hoeveelheid 
rauw voer voor je puppy als percentage van zijn of 
haar lichaamsgewicht.


Er zijn verschillende aanwijzingen om te controleren of je puppy de voedingsstoffen binnenkrijgt die hij nodig heeft. Goed gevoede puppy's zijn energiek en speels. Goede voeding uit zich ook in een glanzende, zachte en gezonde vacht en stevige, bruine, goed gevormde ontlasting.

Overweeg de hoeveelheid of het dieet als je puppy's lusteloos of zwak is, de vacht dof is, de huid rood, geïrriteerd of schilferig is, de ontlasting los is of als hij gewicht verliest.

Hoe vaak moet mijn puppy eten?

De hoeveelheid voer zal na verloop van tijd veranderen, omdat puppy's minder energie nodig hebben naarmate ze groter worden. In het begin, van 7 tot 12 weken, is het belangrijk om de maaltijden gelijk over de dag te verspreiden. Dit kan voorkomen dat ze kieskeurige eters worden.

Naarmate ze ouder worden, wordt het aantal dagelijkse maaltijden verminderd. Voor de leeftijd van 3 tot 6 maanden is het aanbevolen om ze 3 maaltijden per dag te geven en vanaf 6 tot 12 maanden 2 maaltijden per dag.

Aanbevolen aantal maaltijden per dag voor puppy's van verschillende leeftijden.

Tabel 3. Aanbevolen aantal maaltijden per dag voor puppy's van
verschillende leeftijden.

Help! Mijn puppy is ziek of heeft diarree

Diarree is een veel voorkomende aandoening bij puppy's. Het is dan ook niet direct reden tot paniek. Er zijn namelijk verschillende, onschuldige redenen dat ze aan de diarree raken. Zo kan het worden veroorzaakt door het overstappen naar andere voeding, waar het microbioom aan moet wennen. Ook kan te veel eten, iets van de straat eten of een nieuwe snack voor diarree zorgen.

De meeste diarree is niet ernstig en verdwijnt vanzelf binnen 24 uur. Als de diarree heel ernstig is, langer dan 24 uur aanhoudt of bloed bevat, neem dan contact op met je dierenarts.

Voedselintolerantie of overgevoeligheid zijn vervelendere zaken die diaree kunnen veroorzaken. Vaak gaat de diarree dan echter gepaard met andere verschijnselen, zoals een jeukende huid of ooginfectie.

Diarree kan ook worden veroorzaakt door bacteriële infecties. Deze kunnen ernstige diarree veroorzaken. Mogelijke bacteriën zijn Salmonella, Campylobacter en E. coli. Het risico hierop kan worden verminderd door een kwaliteitscontrole op de voeding. Bij Wolfork worden alle ingrediënten systematisch geanalyseerd op deze bacteriën om te voorkomen dat ze in onze voeding voorkomen.

Als je puppy diarree heeft, zijn er een aantal stappen die je kunt nemen om het spijsverteringsstelsel tot rust te brengen. Zorg er allereerst voor dat de puppy genoeg water krijgt om uitdroging te voorkomen. Blijf de puppy ook eten geven, maar probeer kleine en regelmatige maaltijden die zacht zijn voor de maag van de puppy en de darmcellen gezond houden. Vermijd tot slot zware inspanning of langdurige activiteiten, totdat je puppy hersteld is.

Complete puppy voeding van Wolfork

Wolfork is eerlijke, echte hondenvoeding. Onze voeding is 100% gemaakt van natuurlijke ingrediënten, zonder toevoegingen. Alle recepturen zijn samengesteld door internationale voedingsdeskundigen en onze puppy receptuur is gebaseerd op wetenschappelijke kennis van de specifieke voedingsbehoefte van puppy's.

Wolfork Puppy Compleet geeft je pup dus alle vitale eiwitten, vitaminen en mineralen die hij nodig heeft voor een goede en gezonde ontwikkeling.

In de receptuur hebben we verschillende vleessoorten toegevoegd, waarvan de voedingsstoffen vele functies in het lichaam ondersteunen. En om de hygiënische kwaliteit van onze voeding te waarborgen, gebruiken we alleen ingrediënten van betrouwbare partners.

Voor nog meer goedheid voegen we groenten en fruit toe, die direct bij de bron zijn ingevroren. Zo blijven alle vitaminen, antioxidanten en oplosbare vezels goed geconserveerd. Er zitten bladgroenten zoals zeewier, broccoli en spinazie in verwerkt voor vitamine C, worteltjes voor vitamine B en calcium en hangeplukte bessen voor kalium, mangaan, vitamine E en antioxidanten.

Om onze puppy receptuur compleet te maken, is er visolie - volledig verkregen uit wildgevangen vis – aan tegevoegd, om je puppy te voorzien van energie, verkregen uit essentiële omega-3 vetzuren met lange keten.

Door te kiezen voor onze rauwe puppy voeding geef je je pup de best mogelijke start in het leven. Onze rauwe voeding is een natuurlijke, voedingsrijke optie die je puppy tijdens alle fasen van de ontwikkeling ondersteunt en hem de beste kans geeft op een langer gezond en gelukkig leven.

Wanneer kan mijn hond adult voeding gaan eten?

Puppy voeding is speciaal samengesteld met meer calorieën, eiwitten en vetten om de groei en ontwikkeling te ondersteunen. Een volwassen hond heeft echter minder energie nodig.

Door op het juiste moment over te schakelen op adult voeding, help je je hond een gezond gewicht te behouden en zorg je ervoor dat hij de voedingsstoffen voor een volwassen hond krijgt.

Een hond is volwassen als de botten volledig zijn ontwikkeld en hij zijn uiteindelijke grootte heeft bereikt. Hoe lang dit precies duurt, hangt af van de grootte en het ras van je hond.

De meeste honden zijn volgroeid tegen de tijd dat ze één jaar oud zijn. Grotere rassen kunnen echter wel tot twee jaar oud zijn, voordat ze volwassen zijn. Hieronder staan enkele algemene richtlijnen om te bepalen of je hond klaar is voor adult voeding:

  • De groei vertraagt: Zodra een puppy ongeveer 80% van zijn verwachte volwassen grootte heeft bereikt, zal zijn groei vertragen. Dit geeft aan dat hij bijna volwassen is. Vanaf dat moment is calorierijke puppy voeding wellicht niet meer nodig en kun je de overstap naar adult voeding maken. 
  • Ras en grootte: Gebruik als algemene regel het ras en de verwachte grootte van je hond als richtlijn om te bepalen wanneer je moet overschakelen op adult voeding. Je kunt groeigrafieken voor het specifieke ras bekijken of het aan je dierenarts navragen.
  • Energieniveau en gedrag: Volwassen honden hebben vaak een stabieler energieniveau dan puppy's. Als je pup rustiger en minder actief begint te worden, kan dat een teken zijn dat hij klaar is voor adult voeding.
  • Aanbeveling dierenarts: Raadpleeg altijd je dierenarts, zeker bij grotere rassen waar overvoeding tijdens de groeiperiode kan leiden tot gewrichts- en botproblemen.

Voor adult en senior honden heeft Wolfork speciale recepturen die je hond in deze levensfases ondersteunen en zo lang mogelijk gezond en gelukkig houden.


Mikael Lassén

Dr. Tor Mikael Lassén

Mikael is een voedingswetenschapper uit Finland en houdt zich sinds 1994 full-time professioneel bezig met rauwe diervoeding.
Hij schrijft informatieve artikelen over hondenvoeding om baasjes te informeren over de invloed van voeding op het welzijn van hun huisdier.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.