Close-up afbeelding van zeewier

Is zeewier goed voor honden?

Wist je dat je hond veel baat kan hebben bij een dagelijkse portie zeewier? Zeewier heeft antibacteriële, antivirale en schimmelwerende eigenschappen, waardoor het een goede toepassing heeft als supplement in diervoeding.

Zeewier behoort tot de zeeplanten en valt onder de categorie eetbare algen. Er zijn vele verschillende soorten, zoals kelp, kombu, wakame, dulse, nori en Iers mos. Ze zijn rijk aan mineralen en bepaalde vitaminen en bevatten ook bioactieve stoffen zoals polysachariden, eiwitten, lipiden en polyfenolen.

In dit artikel duiken we dieper in de voordelen van zeewier voor honden en hoe je dit het beste aan hun dieet kunt toevoegen.

Voedingsstoffen in zeewier

Zeewier is een erkend voedingssupplement voor mensen, maar het is ook een geschikt voedingssupplement voor honden. Het bevat veel voedingsstoffen met een groot aantal gezondheidsvoordelen. Afhankelijk van het soort zeewier kan het de volgende nutriënten bevatten:

 • Omega-3 vetzuren
 • Jodium
 • IJzer
 • Magnesium
 • Calcium
 • Kalium

Veel voorkomende soorten zeewier 

Er zijn drie verschillende vormen van zeewier op basis van hun kleur: bruine algen, rode algen en groene algen. Rode en bruine algen komen voornamelijk uit de zee, terwijl groene algen ook voorkomen in zoet water (rivieren en meren) en zelfs op het land.

De meest voorkomende soorten zeewier in hondenvoer zijn Royal Kombu, Wakame, Nori, Iers Mos, Dulse en Kelp (verwijzend naar meer dan 120 soorten bruinwieren).

4 gezondheidsvoordelen van zeewier voor honden

De voedingsstoffen uit zeewier dragen bij aan de algehele gezondheid door het immuunsysteem te stimuleren. De nutriënten helpen daarnaast om de hydratatie van de huid en de glans van de vacht te behouden.

Deze voedingsstoffen kunnen ook effectief de insulineresistentie verlagen, wat helpt bij het stabiliseren van de bloedsuikerspiegel. Hierdoor kan het als preventieve maatregel tegen diabetes werken. Zeewier helpt ook voor ontgiften, omdat het aan giftige zware metalen bindt zoals lood, koper, nikkel en kwik.

Hieronder gaan we dieper in op enkele specifieke gezondheidsvoordelen van zeewier voor honden.

1. Gezondheid van de schildklier

Jodium is essentieel voor het gezond functioneren van de schildklier. Jodium is echter een spoormineraal dat niet door het lichaam zelf kan worden aangemaakt, dus moet het via de voeding worden opgenomen. Het jodiumgehalte in zeewier is hoog, waardoor het een perfecte bron van deze belangrijke voedingsstof is.

Jodium is essentieel voor een gezonde schildklier bij honden, omdat het een noodzakelijk bestanddeel is voor de synthese van schildklierhormonen, met name thyroxine (T4) en triiodothyronine (T3). Deze hormonen reguleren op hun beurt de stofwisseling en spelen een essentiële rol in verschillende lichaamsfuncties, waaronder groei en ontwikkeling, voortplanting, hart- en vaatfuncties en het behoud van een optimale werking van het zenuwstelsel.

Met te weinig jodium kan de schildklier onvoldoende schildklierhormonen produceren, wat leidt tot schildklierafwijkingen en daarmee gepaard gaande gezondheidsproblemen bij honden.


2. Darmgezondheid en spijsvertering

Doordat zowel het eiwit- als het vetgehalte laag is, bevat zeewier weinig calorieën. Hoewel het koolhydraatgehalte hoog is, bestaat het grootste deel hiervan uit voedingsvezels die niet worden opgenomen door het verteringsstelsel van de hond. Deze prebiotische voedingsvezels zijn echter goed voor de gezondheid van een hond, omdat ze een gezonde darmflora bevorderen.

Vezels bevorderen een regelmatige stoelgang, helpen constipatie voorkomen en geven de ontlasting volume. Daarnaast werken vezels prebiotisch en bieden ze voedingsstoffen voor belangrijke darmbacteriën, wat kan bijdragen aan een gezond darmmicrobioom.

Het zijn niet alleen de vezels van zeewier die bijdragen aan een gezonde darm en spijsvertering:

 • Natuurlijke bron van voedingsstoffen: Zeewier bevat verschillende vitaminen, mineralen en sporenelementen (vitamine A, C, E en K, calcium, magnesium en kalium) die goed zijn voor de spijsvertering. Deze voedingsstoffen ondersteunen verschillende aspecten van de spijsvertering, zoals enzymactiviteit en de gezondheid van het slijmvlies.
 • Anti-inflammatoire eigenschappen: Ontsteking in het spijsverteringskanaal kan leiden tot spijsverteringsproblemen zoals inflammatoire darmziekten (IBD). Het consumeren van zeewier, dat ontstekingsremmende eigenschappen heeft, kan helpen ontstekingen in de darmen te verlichten. Zo bevordert het een betere spijsvertering en algehele gezondheid van de darmen.
 • Voordelen van antioxidanten: Zeewier bevat antioxidanten zoals flavonoïden en polyfenolen, die oxidatieve stress in het lichaam helpen bestrijden. Oxidatieve stress kan bijdragen aan spijsverteringsstoornissen en schade aan het maagdarmkanaal. Door vrije radicalen te neutraliseren en oxidatieve stress te verminderen, kan zeewier helpen een gezonde werking van het spijsverteringsstelsel te behouden.

3. Hersen- en zenuwfuncties

IJzer en magnesium ondersteunen de algehele gezondheid van de hersenen door voldoende zuurstof door het lichaam te transporteren en de zenuwtransmissie te reguleren.

Bepaalde soorten wier, zoals kelp en sommige soorten zeealgen, zijn rijke bronnen van omega-3 vetzuren. Met name docosahexaeenzuur (DHA) en eicosapentaeenzuur (EPA) dragen bij aan de gezondheid en functie van de hersenen.

DHA is een belangrijk structureel bestanddeel van hersenweefsel en speelt een cruciale rol in de cognitieve ontwikkeling en instandhouding gedurende het hele leven. EPA ondersteunt de gezondheid van de hersenen door ontstekingen te verminderen en een optimale bloedtoevoer naar de hersenen te bevorderen. Het is interessant om te benoemen dat planten die in aarde groeien dit essentiële vetzuur niet bevatten.


4. Overige gezondheidsvoordelen

Verschillende soorten bruin zeewier bevatten fucoïdanen. Fucoïdanen zijn complexe gesulfateerde polysachariden die bestaan uit zich herhalende eenheden fucose (een soort suiker) met andere suikermoleculen zoals galactose, xylose en glucuronzuur.

Fucoïdanen hebben veel verschillende bioactieve functies in het lichaam:

 • De meest onderzochte en bekende functies zijn hun anti-coagulerende, antivirale en kankervoorkomende eigenschappen.
 • Door hun vermogen om de eigenschappen van het celoppervlak te wijzigen, stimuleren fucoïdanen het immuunsysteem op verschillende manieren.
 • Hun antioxidantwerking voorkomt ziekten die veroorzaakt worden door vrije radicalen en vertraagt het verouderingsproces.
Bovenaanzicht van het oogsten van zeewier
Zeewier dat groeit op touw
Bovenaanzicht van een zeewier kwekerij met uitzicht op kleine Nederlandse eilandjes
Bovenaanzicht van een zeewier kwekerij

Vers versus gedroogd zeewier

De belangrijkste verschillen tussen vers en gedroogd zeewier voor honden zitten in het vochtgehalte, de concentratie voedingsstoffen en mogelijke toevoegingen. Hieronder zullen we deze verschillen verder toelichten.


Vochtgehalte

 • Vers: Vers zeewier bevat van nature een hoger vochtgehalte omdat het geen droogprocessen heeft ondergaan. Het eten van vers zeewier kan dus bijdragen aan een hogere vochtopname voor je hond.
 • Gedroogd: Door zeewier te drogen wordt veel vocht verwijderd, wat resulteert in een geconcentreerder product. Gedroogd zeewier is meestal licht van gewicht en kan handiger zijn voor opslag en transport.

Concentratie van voedingsstoffen

 • Vers: Vers zeewier behoudt zijn natuurlijke voedingsstoffen en is voor sommige honden smakelijker.
 • Gedroogd: Gedroogd zeewier lijkt meer voedingsstoffen per gewichtseenheid te hebben dan vers zeewier. Dit wordt echter alleen veroorzaakt door het onttrekken van vocht. Tijdens het droogproces van zeewier kunnen sommige voedingsstoffen verloren gaan.

Toevoegingen

 • Vers: Vers zeewier wordt meestal geconsumeerd in de natuurlijke staat, zonder toevoegingen. Je moet er echter altijd voor zorgen dat vers zeewier afkomstig is uit schoon water dat vrij is van vervuilende en giftige stoffen.
 • Gedroogd: Afhankelijk van de fabrikant kunnen gedroogde zeewierproducten toevoegingen bevatten zoals conserveringsmiddelen of smaakstoffen. Het is belangrijk om de ingrediëntenlijst zorgvuldig door te nemen om er zeker van te zijn dat alle toevoegingen veilig zijn voor je hond.

Kent zeewier ook nadelen voor honden?

In de juiste hoeveelheden hebben honden vooral baat bij zeewier als voedingssupplement. Het grootste nadeel van zeewier is dat je gemakkelijk te veel aan je hond kunt geven.

Om een voorbeeld te geven: Het gehalte aan mineralen in kelp is ongeveer 10-100 keer hoger dan in planten die in de aarde groeien. Het gehalte in kombu is zo hoog dat een kleine hoeveelheid de dagelijkse behoefte aan sporenelementen van een hond al kan dekken.

Overmatige consumptie van zeewier kan leiden tot een onbalans van voedingsstoffen of mogelijke problemen met het jodiumgehalte. Dit laatste geldt met name voor het voeren van grote hoeveelheden jodiumrijke soorten, zoals kelp. Het kan een hyperactieve schildklier uitlokken en struma veroorzaken, zoals de myxoedeemreactie.

Mag mijn hond vers zeewier van het strand eten?

Nee, je moet te allen tijde vermijden dat je hond zeewier van het strand eet.

De meeste honden eten graag alles wat ze in de natuur vinden en ze kunnen op het strand aangespoeld wild zeewier tegenkomen. Als je hond dit zeewier eet, kunnen er twee gevaarlijke situaties ontstaan:

 1. Zeewier op het strand is gedeeltelijk gedroogd (op een ongecontroleerde manier). Wanneer je hond dit zeewier eet, kan het uitzetten in de darmen, waardoor grote verstoppingen kunnen ontstaan met mogelijk dodelijke gevolgen.
 2. Wild zeewier heeft ook een hoog zoutgehalte en kan leiden tot acute zoutvergiftiging. Let op symptomen als braken, diarree en verlies van eetlust.
Hond op een strand met aangespoeld zeewier

Hoe voer je veilig zeewier aan je hond? 

Het is belangrijk om te weten dat zeewier weliswaar veel voordelen voor de gezondheid biedt, maar dat het met mate en als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet moet worden gegeven.

Als je zeewier aan je hond wilt voeren, houd dan altijd de volgende punten in gedachten:

 • Kies voor vers: Vers zeewier is het beste voor je hond, omdat het een hoger vochtgehalte heeft, onbewerkt is, vaak smakelijker is en er niets aan toe wordt gevoegd.
 • Kies voor hoge kwaliteit: Kies zeewierproducten van hoge kwaliteit die speciaal zijn samengesteld voor honden, zoals zeewiersupplementen of poedervormen die veilig zijn voor consumptie door honden. Zorg ervoor dat het product afkomstig is van gerenommeerde leveranciers en vrij is van verontreinigingen of additieven die schadelijk kunnen zijn voor honden.
 • Let op het jodiumgehalte: Sommige soorten zeewier, zoals kelp, kunnen veel jodium bevatten. Houd de jodiuminname van je hond in de gaten, vooral als hij of zij al jodium binnenkrijgt uit andere bronnen zoals commercieel dierenvoer. Overmatige jodiuminname kan leiden tot schildklierproblemen, dus het is belangrijk om overmatige suppletie te voorkomen.
 • Voer met mate: Zeewier moet met mate aan honden gevoerd worden. Hoewel zeewier een aantal nutritionele voordelen kan bieden, kan overmatige consumptie leiden tot problemen zoals jodiumvergiftiging of maagdarmklachten. Volg de aanbevolen voedingsrichtlijnen van de fabrikant of je dierenarts.
 • Geleidelijk introduceren: Wanneer je zeewier voor het eerst introduceert in het dieet van je hond, doe dit dan geleidelijk zodat hun spijsverteringsstelsel zich kan aanpassen. Begin met kleine hoeveelheden en verhoog de portiegrootte geleidelijk over een aantal dagen om het risico op maag-darmstoornissen te minimaliseren.
 • Controleer op bijwerkingen: Houd je hond in de gaten voor tekenen van bijwerkingen na het introduceren van zeewier in hun dieet. Symptomen waar je op moet letten zijn onder andere braken, diarree, lusteloosheid, overmatige dorst of veranderingen in eetlust. Als je verontrustende symptomen opmerkt, stop dan met het voeren van zeewier en raadpleeg je dierenarts.

Voer je hond veilig zeewier met Wolfork

Een geweldige manier om je hond veilig zeewier te voeren is door je hond Wolfork hondenvoeding te geven. In elke receptuur van Wolfork gebruiken we biologische diepgevroren kombu, gekweekt en verpakt in Nederland door de Dutch Seaweed Group. Dit bruine wier is vers ingevroren, dus niet gedroogd of in andere vorm bewerkt.

Bevroren kombu zet niet uit in de darmen van je hond, en de hoeveelheid die gebruikt wordt in de recepten is uitgebalanceerd door voedingswetenschappers. Hierdoor bevatten onze recepturen de juiste hoeveelheid van sporenelementen, zonder deze te overschrijden. Wolfork hondenvoeding is daarom een veilige manier om zeewier aan je hond te voeren.

Wil jij je hond graag veilig zeewier voeren met Wolfork? Vul onze vragenlijst in voor een op maat gemaakt voedingsadvies. Het duurt slechts 2 minuten om de best passende receptuur voor jouw hond te vinden.

Mikael Lassén

Dr. Tor Mikael Lassén

Mikael is een voedingswetenschapper uit Finland en houdt zich sinds 1994 full-time professioneel bezig met rauwe diervoeding.
Hij schrijft informatieve artikelen over hondenvoeding om baasjes te informeren over de invloed van voeding op het welzijn van hun huisdier.

Terug naar blog

Reactie plaatsen

Let op: opmerkingen moeten worden goedgekeurd voordat ze worden gepubliceerd.